När nätterna är som längst och mörkast firar vi Lucia runt om i Sverige. Genom tiderna har traditionen ändrat sig utifrån vad människor har trott på och som med många andra gamla traditioner har Luciafirandet influenser från andra gamla traditioner. Luciatåget så som det ser ut idag börjades firas i mitten av 1900-talet.
Några av influenser till dagens Lucia är bland annat:
I det katolska Sverige firades Lucia som ett helgon under medeltiden och fram till reformationen på 1500 -talet. Under den katolska tiden ingick det att fasta innan högtidsdagar, som Lucia dagen var. Människorna passade på att äta och dricka hela natten innan fastan började. När Sverige blev protestantiskt ingick inte längre att fira helgon eller fasta innan högtidsdagar men människor fortsatte med denna tradition att äta och dricka innan Luciadagen ända fram till 1800 talets slut. Festen kallades för Lilla julafton eller Lusse långnatt.
Under tiden som Sverige hade den julianska kalendern fram till 1753 sammanföll vintersolståndet på Luciadagen. I folktron hade denna natt magiska krafter. Bland annat kunder djuren på gården prata.
Under 1800 talet växte en karnevalsliknande tradition fram där flickor och pojkar klädde ut sig till lussekärringar, lussegubbar och att flickor klädde ut sig till pojkar och tvärt om.
I slutet av 1800 talet hade inte många i Stockholm hör talas om Lucia då traditionerna kring firandet var lokala ute i landet. 1898 anordnade Skansen ett lucia firandet med Lussekärringar och lussegubbar för att visa på lokala traditioner. I tåget tog man också med Stjärngossar som har sitt ursprung i att manliga studenter gick runt i byarna och sjöng för att få ihop lite pengar till sina studier.
1927 blev Lucia en del av den karneval som Stockholms dagblad och köpmän i Stockholm tog initiativ till för att skapa julstämning i staden som precis hade fått elektriska ljus. Nästa år, 1928 fick folket rösta fram en Lucia och den manliga juryn röstade fram kandidaten med motiveringen.
”oskuldsfull och vacker, förtjusande nordisk och förtjusande älsklig”.
Idag har skönhetstävlingens intresse falnat och Lucia firas i bland annat kyrkor, förskolor och skolor.
I förskolan ändras också traditionen utifrån hur samhället förändras. Hur vi förhåller vi oss till GDPR, Barnkonventionen och andra riktlinjer är en del av samtalen i och om förskolan och förskolor runt om i Sverige firar olika. En del firar med vårdnadshavare som publik och andra filmar sitt firande så att vårdnadshavarna får se efteråt. En del är ute och andra inne. I en del Luciatåg ingår de mer traditionell rollerna och i andra är Batman och Dolly style med. En del förskolor har en sångsamling tillsamman med barn och pedagoger och någon förskola bjuder barnen på ett tåg där personalen Lussar för barnen.
Hur tror du att Lucia firandet ser ut om 20 år?
Comments