top of page
_MG_3760 HD.jpg

Nationella minorieteter - judar


I Sverige finns det fem nationella minoriteter och en av dem är judar. Judar har funnits länge i Sverige och judarnas nationella minoritetsspråk är jiddisch. Jiddisch har funnits i ca 1000 år och är ett sammansatt språk av tyska, hebreiska och andra språk. Språket finns i flera varianter och är influerat av många andra språk då judar har flyttat eller tvingats flytta från land till land under historien.

Jiddisch kan skrivas med både hebreiska tecken och latinskt alfabet. När texten skriv med hebreiska tecken läses den från höger till vänster.

Den judiska identiteten kan vara kulturell, etnisk eller religiös.


I förskolans läroplan står det att förskolan har i uppgift att främja och skydda de fem nationella minoriteternas språk och kultur och att alla barn på förskolan ska veta att det finns fem nationella minoriteter i Sverige där judarna är en.



Kort historia

I Sverige har det bott och verkat judar åtminstone sedan 1500 talet. Det första judiska namnet som finns dokumenterar i Sverige är namnet på en av Gustav Vasas läkare. I slutet av 1600 talet förbjöds judar att praktisera sin religion genom en kyrkolag. 1774 flyttade Aaron Isaac från Tyskland till Sverige och han behövde inte byta religion från judendom till kristendom. I Sverige fanns ingen religionsfrihet i denna tid och beslutet att Isaac fick behålla sin religion var betydelsefullt. Han grundade den första svenska synagogan i Stockholm.

1782 infördes judereglementet som bestämde att judar bara får bo i Stockholm, Norrköping, Göteborg och senare Karlskrona. Efter att reglementet infördes tilläts endast välbärgade judar att invandra till Sverige. Judar fick inte delta i val eller gifta sig med andra än andra judar eller utöva sitt hantverk.

1838 avskaffades judereglementet och 1870 fick judar fullständiga medborgerliga rättigheter genom en grundlagsändring. Många judiska familjer blev under 1800 talet framgångsrika inom handel, industri och kultur. 1859 fick judiska barn gå i den vanliga svenska skolan.

I början av 1900 kom många judar till Sverige från bland annat Ryssland och Östeuropa.

Fram till att andra världskriget bröt ut tog Sverige emot endast ca 3000 judiska flyktingar. 1939 införde Tyskland på initiativ från bland annat Sverige att judarna skulle ha ett J på sina pass vilket hindrade dem från att fly. När kriget tog slut kom ca 12 000 judar till Sverige med hjälp av Röda korset och andra organisationer.

På 60 talet kom det ca 3500 judar till Sverige från Polen för att undgå trakasserier. 1991 kom det judar från Sovjetunionen efter landets upplösning.


Här följer tips

Berätta för barnen att den judiska kulturen och språket har funnits i Sverige i många, många år. På UR play finns det sagor på jiddisch som ni kan titta och lyssna på. Du hittar två av dem här nedanför. Båda har svensk text.




Läs och titta i barnboken Nöten av Sara Schulman som är skriven på både svenska, hebreiska och jiddisch. Boken är den första skönlitterära boken på jiddisch i Sverige.


Prova på några ord på jiddisch.

Hej - Sholem Aleichem

Tack - A dank

Jag är hungrig - Ich bin Hungerik


Musik och dans är ett sätta att synliggöra kulturen och många barn tycker det är roligt att dansa. När ni dansa kan du erbjuda barnen musik från många olika kulturer. I den judiska kulturen finns klezmer musik. Den är instrumental och har influenser från många olika kulturer. Många låtar är lätta för barnen att röra sig till.

Här är ett smakprov.




Den nationella minoriteten judar symboliseras ibland med den sjuarmade ljusstaken.

På bilden är det en åttaarmad ljusstake från en synagoga.




Bild: Johan Jeppson minoriteter.se



Om du vill lära dig mer



Comments


bottom of page