Är det inte bara pirater och tjuvar som plundrar?
Ja den frågan fick jag från ett barn när vi skulle ha julgransplundring på förskolan. Jag kan förstå varför hen kopplade ordet julgransplundring till pirater och tjuvar, för ordet plundra har de flesta barn mött i just det sammanhanget. När Pippis pappa plundrar tillsammans med sina pirater eller tjuvar gör det i olika sagor och berättelser.
Här kommer en liten förenklad beskrivning om varför vi i Sverige uppmärksammar och firar Julgransplundring just den dagen vi gör, den 13 januari. Ni kan använda den tillsammans med era barngrupper för att förklara varför vi uppmärksammar Julgransplundring.
Den 13 januari uppmärksammas Tjugondag Knut och det är den dagen som julen städas undan med hjälp av en julgransplundring. Julen har en lång tradition att vara en festlig tid och det kunde vara lite extra fint i hemmen med julpynt, julgran, julmat och festligheter.
Historien om namnet Tjugondag Knut kommer från en dansk prins Knut eller Knud på danska. Han hade en massa ovänner som tyckte mindre bra om honom och de bestämde sig för att göra sig av med honom. Nu ville inte vännerna förstöra julen så de bestämde sig för att vänt tills allt julfirande var slut. Knut överfölls på väg hem efter julens sista julfirande som var den 7 januari i Danmark. Flera år senare så blev Knut helgonförklarad eftersom det fanns många som tyckte att han gjort en massa bra saker när han levde. Så från sent 1600 tal uppmärksammas den 13 januari som Knuts dag och i och med det så avslutar vi julens festligheter. Förr i tiden så var detta en riktig festdag med en stor Knuds bal, men idag så har vi förenklat det med en julgransplundring.
Varför uppmärksammar vi ett danskt prins som blev ett helgon i Sverige? Förr i tiden så tillhörde delar av Sverige Danmark och därför så har vi traditioner som kommer från Danmark och även många fler länder. Mycket av julens traditioner som julgran kommer från Tyskland.
Att vi sjunger och dansar kring granen är en gammal tradition som vi känner till sedan 1600-talet. Det var inte jättevanligt med en klädd julgran i alla hem och stugor förrän i slutet av 1800 -talet i Sverige. Då kunder de hänga äpplen och kanske en smällkaramell med några karameller i sina julgranar som barnen fick öppna vid julgransplundringen.
1873 så grundare Artur Hazelius Nordiska museet och 1891 öppnade han Skansen. För honom var det viktigt att bevara svensk historia och att vi inte ska glömma hur det var förr i tiden. Ett sätt för honom att hjälpa oss att komma ihåg sånger som sjöngs på förr i tidens julgransplundringar var att skriva sånghäften med dessa sånger och sånglekar. Han fick hjälp av en annan man som hette Carl von Linné att skriva ner några sånger och lekar.
Skära havre är en sång som ofta nämns från förr. Skära havre, är det en sång som ni känner igen?? På nordiska museet kan ni hitta några av dessa sånghäften. En annan sång lek som har lång historia är Bro bro breja, har ni lek den någon gång? Den kanske era far och morföräldrar har lek om de har varit på någon julgransplundring när de växte upp. Kan de lära er någon annan sång lek som de lekte när de var små? Vilka sånger och lekar brukar ni sjunga och leka när ni har julgransplundring? Varför har ni valt dem?
På förskolan kan julgransplundring går till som så att vi dansar och sjunger några sånger runt vår gran, och sedan hjälps vi åt att plundra granen eller rättare sagt försiktigt ta bort allt julpynt från granen och vem vet vi kanske får någon av julen sista pepparkakor och en mandarin efteråt. Sedan flyttar granen bort tills nästa jul.
I förskolans läroplan står det att vi pedagoger ska överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa. Förskolan ska också se till att olika kulturer synliggörs i utbildningen.(Lpfö-18, sid 9 ) Denna texten kan vara en hjälp i den delen av ert uppdrag. Genom att ni även reflekterar tillsammans med barnen så går ni dem delaktiga i sin utbildning som är en del av ert arbete med barnkonventionen.
Vill ni läsa mer om Julgransplundring kan ni hitta information här.
Comments